Használna?

Szorongó típus vagyok. Folyamatosan dolgozom azon, hogy elengedjem mindazt, ami feszültséget okoz bennem, de nem mindig sikerül. Egyik este a Kémek hídja című filmet néztem, Steven Spielberg rendezésében és megütötte a fülemet egy mondat. A szovjet kémtől megkérdezi az ügyvédje, nem ideges-e attól, hogy nem tudja, mi lesz a sorsa. A kémre ugyanis akár halálbüntetés is várhat. Erre ő ezzel a mondattal reagálja le a kérdést:

 

„Használna?”

 

Szóval ezt lehet így is? Neked is biztosan volt már olyan helyzet az életedben, amiben tehetetlenséget éreztél. Amikor tudtad, hogy aggódhatsz, de nem rajtad múlnak dolgok, mert Te mindent megtettél, amit lehetett. Tehát elgondolkoztam. Mi lenne, ha ilyen helyzetekben mostantól nem emészteném magam, hanem csak feltenném ezt az egyetlen kérdést. „Használna?” Napjaink egy részét azzal töltjük, hogy aggódunk a múlt miatt, hogy „Miért nem jött össze…?”, másik részét meg azzal, hogy aggódunk a jövő miatt: „Mi lesz, ha…?”. Vannak dolgok, amiért mi vagyunk a felelősek.

 

Amit meg tudunk tenni, azt tegyünk meg egy-egy helyzettel kapcsolatban. De mi van tovább? Semmi. Használna, ha aggódnánk?

 

Használna, ha idegeskednénk, vagy akár betegséget kreálnánk magunknak a sok stressz miatt? Biztosan tudom, hogy nem. Néha mégis hiába tudunk valamit, csak idővel érik be az „Aha” élmény. Hát nekem ez az egy szó, ez az egy rövid kérdés hozta meg.

Fotó: Németh BarbaraOne thought on “Használna?

  1. Zsófi

    Nekem is gyakran eszembe szokott jutni ez a jelenet, amikor valami miatt szorongok. Mély igazság van benne. De azt hiszem, igazából nem azt kérdezi egyébként, hogy “Használna?”, hanem azt, hogy “Az segítene?”

Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.