3 biztos lépés, ami segít, hogy hosszú távon is elérd minden célod

Döntéseinkkel célokat határozunk meg, mégis hiába vagyunk tudatosak, ha nem jó irányba haladunk velük. Egy-egy nehéz döntési helyzetben ugyanis hajlamosak lehetünk arra, hogy ne vegyünk tudomást a hosszabb távú dolgokról, inkább csak élünk a jelenben. 

Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a céllal, hogy boldog, kiegyensúlyozott és harmonikus életem legyen. Ahhoz azonban, hogy ezt hosszú távon is érezzem, nem elég, ha a pillanatnyi érzéseim alapján döntök, hosszú távú célokra van szükségem. Mert a rövidtávú célokkal, melyek csak pár évig elégik ki a boldogsági szintem tulajdonképpen nem gyártok mást, mint pillanatnyi illúziót, becsapva ezzel saját magamat is.

Mondok egy példát. Tegyük fel, hogy valaki nem szereti a munkáját és ahelyett, hogy hivatást váltana inkább 3 évente munkahelyet keres. Ez megoldja a pillanatnyi rossz érzést és helyzeteket, de hosszú távon biztosan nem fogja őt boldoggá tenni, hiszen ahhoz a hivatását kellene megtalálnia. Mert amikor valaki rátalál arra a munkára, amit szenvedélyesen szeret, meg se érzi, hogy dolgozik, hiszen imádja mindazt, amit csinál és örömmel tölti el minden percben. Persze ahhoz, hogy ne csak részeredményeket gyártsunk, kemény munkára van szükségünk és három alapvető lépés biztosan kell hozzá:

Tájékozódás

Minden az önismeretből ered. Időt és energiát kell beletenni abba, ki is vagy valójában. Ha becsukod a szemed, hogyan látod magad 10 év múlva? Jelenlegi helyzeted, céljaid, irányaid arra tartanak? Tudnod kell, mi az, ami boldoggá tesz, amit ha akár életed végéig kellene csinálnod is örömet okozna. Racionalizáld, hogy ez a cél, álom kitarthat-e hosszú távon vagy csak légvárakat kergetsz.

Döntés

Miután már tudod, mi az amit az elkövetkezendő minimum 10 évben szeretnél, határozd el magad. Hozd meg a döntésed, az irányt illetően.

Cselekvés

És tarts is ki mellette, mert a munka a sok-sok belefektetett energiával mindig meghozza a gyümölcsét.

Fotó: Benjaminrobyn Jespersen

Hidd el, ha céljaidat ezen a szemüvegen keresztül sikerül nézned, hosszú távon hozhatsz boldogságot és harmóniát a saját életedbe. Mert ha rossz az irány, hiába van meg benned a változásra való készség, az igazi fejlődés nem történik meg. Hogy ne részeredményeket érj el, az első pontot semmiképpen ne spórold ki! Ha nem tájékozódsz rendesen, ha nem ismered eléggé önmagad, könnyen rövid távú légvárakat kergethetsz, melyek ugyan elterelik a figyelmet az aktuális problémáról, de a valódi harmóniát és boldogságot nem hozzák meg. Egy-egy döntés néha nehézséggel, fájdalommal járhat, de muszáj meghoznunk a hosszú távú cél érdekében.

 

Fotó: Rakicevic Nenad


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.