Titkolózás – kapcsolatunk néma megrontója

“A jó házasság titka örök titok.”-így szól az idézet. De az is biztos, a titkolózás hosszútávon egyetlen kapcsolatnak sem tesz jót. Ha titkaink vannak egymás előtt, azzal egy láthatatlan vonalat húzunk kettőnk közé.  Azt kérdezed, mi számít titoknak egy párkapcsolatban? Minden olyan elhallgatott információ, amiről partnerünk  nem szeretné, hogy tudomást szerezzünk róla. 

Emberi természetünk sajátja, hogy mindannyian rejtegetünk valamit, így abba is bele kell törődnünk, társunkkal kapcsolatban mindig lesznek olyan dolgok, amelyeket nem oszt meg velünk. Azt hiszed, mindent tudsz a partneredről? Fogadd el, hogy lelkének lesznek olyan részei, amelyek titokban maradnak előtted.

Miért titkolózunk?

Félünk szembenézni a vágyainkkal, félünk önmagunktól, hogy kudarcot vallunk és ezáltal kevésbé leszünk szerethetőek, egyszóval rettegünk megmutatni valódi arcunkat. Ehelyett próbálunk megfelelni a közkedvelt társadalmi szerepeknek, jó anya, példás férj, odaadó feleség, kiváló munkaerő és még sorolhatnám. A titoktartás puszta önvédelem csupán, amire azért van szükség, hogy partnerünknek ne okozzunk csalódást, fenntartsuk a bizalmát, és megvédjük szeretteinket önmagunktól. 

Csakhogy egy szerelmi kapcsolatban, ahol két fél alkot egy párt, nincs helye titkolózásnak. Míg a szerelem a lehető legközelebb hoz két embert, a titok éppen ellentétes irányba ható erő. Szétválaszt. Egy titok, amelyet hosszú időn át dédelgetünk, és növesztünk nagyra magunkban, mindent megváltoztat. Ha az elhallgatás beférkőzött egy kapcsolatba, a szerelem elmúlik és a boldogság darabokra törik.

Férfi és nő igazán soha nem fogja kiismerni egymást. Odaadjuk magunkat a másiknak úgy, hogy pontosan azt sem tudjuk, kicsoda. Mégis vállaljuk a kockázatot. Mi mást tehetnénk? Nem várhatjuk el a másiktól, hogy szeretetünkért cserébe egészen a mienk legyen. Ha hosszú távú kapcsolatban élsz, biztos lehetsz benne, hogy időről időre titkokkal kell majd együtt élned.

Mégis felmerül bennem a kérdés, miért akarunk olyan válaszokat megkapni, amivel utána képtelenek vagyunk együtt élni? Mazochisták lennénk? 

A magánélet mellett egy titkolt életet hosszú távon lehetetlen  fenntartani, ugyanis, különös érzékkel ismerjük fel, ha valamit rejtegetnek előlünk. Megérzésünk soha nem csal. Ha a gyanú egyszer befészkelte magát szívünkbe, megállíthatatlanok leszünk, és addig kutatunk bizonyíték után, amíg fel nem tárjuk szerelmünk féltve őrzött titkát. Amikor fény derül a rejtélyre, minden ki nem mondott szó elnyeri jelentését és összeáll a kép. Csakhogy, mint minden lelepleződés, ez is nagyon fájdalmas, amire lélekben képtelenség felkészülni.

Egy kapcsolat, amelybe titok férkőzött, olyan mint egy kártyavár. Idő kérdése és összeomlik. A titkok csak elnehezítik a szívünket és megmérgezik a kapcsolatainkat, ráadásul természetüknél fogva még jóval lejáratuk előtt kitudódnak. Éppen ezért ne titkolózz tovább. Egyetlen módja, hogy megszabadulj tőle, ha elmondod az igazat! Nem lesz könnyű dolgod, de mindig gondolj arra, az elhallgatás örökre megbénítja a kapcsolatot, az őszinteség csak egy időre.

Kezedben a választás!

Idézet: Henny YoungmannHozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.