Idén ajándékozz időt a fa alatt

Közelít a karácsony. Advent harmadik vasárnapja is elmúlt már, és én csak most kapok észbe, hogy megint csak rohanok. Nem jól van ez így. És az az örökös, sürgető kérdés önmagamhoz. Mi az, amit még ma feltétlenül meg kell csinálnom? Csak nem felejtettem el valamit? Egy pillanatra sem tudok kikapcsolni. Pedig semmi másra nincs most nagyobb szükségem, mint meghittségre, békességre és nyugalomra. Gyönyörködni a karácsonyi fényekben, és magamba szívni a tél összes illatát.

Nem arról kellene szólnia ennek az adventi időszaknak, hogy lélekben is felkészüljünk, és feltöltődjünk az ünnepekre? Együtt. Hiszen a várakozás és közös készülődés élménye egészen fantasztikus dolog.

Így tegnap késő délután megálljt parancsoltam magamnak. Beszereztem egy grincsfát, karácsonyi fényeket, piros üveggömböket, és míg a kisfiam a délutáni álmát aludta, pillanatok alatt karácsonyi fényekbe öltöztettem a lakást. Csodák csodája, még magamra is maradt fél órám. Aztán elkalandoztak a gondolataim. Készülődésről, várakozásról, ajándékozásról és a mögöttem álló évről elmélkedtem.

Szeretek adni. Minél többet, és nem várni cserébe viszonzást. Önzetlenül adni a legszebb dolog a világon. De nem csak karácsonykor, hanem az év összes többi napján is. Az igazi ajándék  sosem várt dolog. Mindannyian a váratlan meglepetéseknek örülünk igazán. Amikor nem számítunk rá.

Aztán itt van ez az egész karácsony körüli ajándékdömping. Holott az ünnepnek az együttlétről, a családi körben töltött meghitt ünneplésről, a lecsendesedésről kellene szólnia. Ki mit vett, ki mit kapott? Ki hogyan licitált rá a másikra, és persze ki mit fog majd visszavinni és kicserélni az ajándékok közül?

Sokan kérdezték tőlem mostanában, mi az, aminek örülnék. Így felmerült bennem egy régen elfeledett kérdés.  Mire is vágyom igazán?

Ajándékozni egyáltalán nem könnyű. Már jó ideje azon gondolkodom, mi az amivel a legnagyobb örömet szerezhetnénk egymásnak. Éppen ezért döntöttünk úgy a párommal, hogy idén karácsonykor teljesítjük egymás kívánságát. Kizárólag olyan meglepetések kerülnek a fa alá,  amiket nem lehet becsomagolni. Még több törődést, odafigyelést, érintést, közösen eltöltött minőségi időt szeretnénk egymásnak ajándékozni. Szeretném, ha az idei karácsonyunk bensőségesebben telne, mint a korábbi években. Szóljon az  ünnep végre a megnyugvásról a kapkodás helyett. Csendességben, harmóniában, békességben. A bensőséges családi együttlét most a legtöbb, amit egymásnak adhatunk.

Természetesen a gyerekeknek az ajándékok már jó ideje megvannak. Így a további készülődést nyugodt szívvel a konyhában folytatom. Kíváncsiak vagytok, hogy mikkel készülök? Jövő héten figyeljétek a Gastrobar rovatunkat.

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.