Jack a lámpás – éves őrület, tökfaragó buli a lányokkal

Több éves hagyománya van már, hogy a lányokkal október 30. estéjén összeülünk egy közös tökfaragásra. Halloween töklámpás nélkül elképzelhetetlen. Ez az este a jókedvről, az együttlétről, a  bolondozásról és a nagy beszélgetésekről szól. Feltöltődünk. Fénnyel, együttléttel, mulatsággal, és lakomával. Összejövünk, gyertyát gyújtunk, beszélgetünk, falatozunk. Halloween party kizárt, a beöltözős bulitól és a buta kis cukorkáktól tartózkodunk, helyette marad a chia puding, a sütőtök és egy csajos este a lányokkal meghitt hangulatban. Ez az este az együtt ünneplésről szól. A rá következő két napban pedig elcsendesedünk kicsit. Gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteinkért. Rájuk emlékezünk, mert mindig velünk vannak, és felidézzük a közös, szép emlékeket. 

Halloween, vagy más néven All Hallow’s Eve Mindenszentek előestéjét jelenti. Szimbóluma Jack a töklámpás,(Jack-o’-lantern), amely a hagyomány szerint október 31. éjszakáján segít haza találni az eltávozott lelkeknek, és távol tartja a gonosz szellemeket.  

Így készítsd el a saját töklámpásodat:

Amire feltétlenül szükséged lesz:

Baráti társaság, vagy nagy családi kör, hogy a jó hangulat biztosítva legyen.

Halloween tök. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a hozzád legközelebb eső piacon szerzed be, ahol kedvedre válogathatsz.

fullsizerender-603

Egy szuper minta, amit a tök oldalába szeretnél faragni. A fantáziádra van bízva. Határ a csillagos ég. Ha nincs semmi ötleted, inspirálódj bátran előző cikkünkből ITT.

Sütőtök. Tökéletes nasi lehet az estére. Nincs vele semmi macera, csak darabokra vágod és beteszed a sütőbe. Hamar megvan, és még kalóriatartalma is alacsony.

fullsizerender-609

Vörös vagy fehérbor, ízlés szerint készíthetsz belőle forralt bort is. És persze tea, minden mennyiségben.

Éles kések, vésők, fúrógép, filctollak és ceruzák.

Kedvenc zenék a faragáshoz.

Tudtad hogy, október 31. éjszakája a  Mindenszentek előtti éjszaka a kóbor lelkek ünnepe, a kelta újév előestéje. A pogány kelta hagyomány szerint ez a téli napforduló ünnepe, az év sötétebbik felének eljövetele. A hagyomány szerint ezen az éjszakán a lelkek útra kelnek, hogy visszatérjenek az élők világába.  Úgy tartják, az évben ezen az éjjelen a  a legvékonyabb a határvonal  élők és holtak között.

Elkészítés:

Először is biztosítsd a terepet. Szedjetek fel minden szőnyeget, vagy vonuljatok ki a konyhába, és tegyetek el minden felesleges dolgot a kezet ügyéből.

A tök tetejét a szára körül kb. 5 centiméter vastagságban vágd körbe, majd tedd félre, erre még a későbbiekben szükséged lesz.

Egy nagyobb kanál segítségével kapard ki a tök belsejét.

fullsizerender-607

A kiválasztott mintát alkoholos filc, vagy ceruza segítségével rajzold a faragni való tök oldalára.

fullsizerender-610

fullsizerender-611

Ha ezzel megvagy, kezdődhet a tökfaragás. Ehhez használj kisebb méretű, éles kést . Amennyiben a tök túlságosan kemény, szükséged lehet vésőre, vagy fúrógépre.

fullsizerender-612

Ha elkészültél a faragással, mosd meg a tököt alaposan kívül-belül, majd töröld egészen szárazra.

Mivel a tök nagyon hamar rothadásnak indul, érdemes tartósítanod. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha fertőtlenítőszeres vízbe megáztatod.

Az elkészült töklámpást, mindenképpen kint helyezd el, tedd az erkélyre, vagy a teraszra. Gyújts meg néhány mécsest, és helyezd a töklámpás belsejébe. 

fullsizerender-613

Most már nincs más dolgod, csak gyönyörködj a táncoló fények játékában. Szédületes látvány.

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.