5 TIPP a kontroll elengedéséhez

Szerintem két típusú ember létezik az egyik, aki a kezében szereti tartani az irányítást, a másik, aki nem akar semmit kontollálni, csak úgy sodródik. De ha ügyes vagy, talán megtalálod az egyensúlyt a kettő között és felszabadultan tudod élni a mindennapokat.

Én a kontrolláló típus vagyok. Úgy érzem biztonságban magam, ha én irányítok. Amióta azonban ezt felismertem és rájöttem, hogy tulajdonképpen azon túl hogy élünk és meghalunk semmi sem biztos, egyre kevésbé ragaszkodom görcsösen a kontrollhoz. Adhatunk meg irányokat, lehetünk tudatosak és képviselhetjük az értékeket, amelyeket fontosnak tartunk, de ne akarjunk mindig mindent kiszámítani, mert az hatalmas szorongáshoz vezet. Tapasztalatból mondom.

Összeírtam pár dolgot, ami segíthet elengedni a folyamatos irányítást.

Le kell számolni a félelmekkel

Sok esetben azért kontrollálunk szituációkat, mert félünk attól, hogy nem tudjuk kiszámítani őket. De elgondolkoztál már azon, miért is félsz az ismeretlentől? Hiszen minden új és izgalmas dolog azért jön az életünkbe, mert tágítottunk a határainkon…

 

Most, most van

Tervek és irányok nélkül nehéz megtalálni az utat, de ha csak a kontrollra és a jövőre koncentrálunk elfelejtjük megélni a jelent. Pedig a jelen jó, a dolgok pedig nem tartanak örökké. Hát miért is ne élvezzük ki őket addig, amíg csak lehet?

 

Listázz!

Ha összeszeded, mi az, amire jó, ha odafigyelsz és mi az, amiben lazábbnak kell lenned, realizálhatod, hogy bizonyos dolgoknak jót tesz, ha kicsit elengeded magad!

 

Mi lesz ha elengedem a kontrollt?

A kontroll biztonságot nyújt, de ahogy erről az elején is írtam sokszor ez a biztonság illúzió. Arra elég, hogy megrekedjünk, de arra nem, hogy valóban minden úgy alakuljon körülöttünk, ahogy azt mi terveztük. Mert persze van, amire hatással vagyunk, de van, ami tőlünk független. Ezt mindig vedd figyelembe, ha túlkontrollálnád magad. Legyél spontán és érezd meg, ha elengeded a folyamatos irányítást, talán még jobban is alakulhatnak a helyzetek, mint gondolnád!

 

Bizalom ON

A túlzott kontrollálás arról is szól, hogy nem bízol eléggé az emberekben. Nem biztos, hogy mindenki ugyanazon az úton jut el A-ból B-be, de attól még valószínű Ő is odaér. Adj neki esélyt! Bízz benne!

 

Fotó: Valerie Elash


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.