Lépj ki a komfortzónádból! Mutatom hogyan!

Kommunikatív, nyitott ember vagyok, de régebben több helyzetben is biztonsági játékosként működtem a világban. A komfortzónámat azokban a helyzetekben, amik nem okoztak olyan nagy nehézséget kicsit mindig átléptem, viszont máskor a kutya nem rángatott ki békés kis nyugalmamból. Szóval elkezdtem csatázni. Azt hiszem, az ember önmagával vívja a legnagyobb meccseit. És ilyenkor jön az élet is, aki sorba hozza eléd a helyzeteket. Lépj ki, lépj ki, lépj ki. A komfort zóna biztonságos. Ott nem szorongsz. És lássuk be, senki nem szeret magának feszültséget gyártani.

Aztán egyszer csak ráéreztem, milyen az, amikor magamat veszem rá, hogy bővítsem a határokat, amik körülvesznek. És itt lépett be az életembe a jóga. Talán ez volt az, ami a legjobban megtanított arra, milyen jó is az, ha képes vagy túllépni önmagadon. Mert tulajdonképpen akkor tudsz fejlődni igazán, ha elég bátor vagy hozzá, hogy kilépj a megszokottból. Változásra volt szükségem. Feszegetni a határaimat és mindig egy kicsit túllépni önmagamon.

IMG_0587

Az első jógaórám után nagyon sok energiával, és mellette egy óriási félelemmel indultam útnak. Nem tudok fejen állni. Félek tőle. Mert mi van, ha ráesek a fejemre, vagy ha összecsuklik a kezem, egyáltalán mi van, ha a fal, ami a hátam mögött van, egyszer csak eltűnik onnan és ettől is óriási nagyot esem. Teltek a hetek, meg a hónapok és szép lassan kicsi lépésekben egyre közeledtem a teljes póz felé. Ma már fal nélkül gyakorolok, és percekig fent vagyok „sirsasana”-ban. És tudod mi az, amit igazán szeretek a jógában? Hogy mindig lehet újabb és újabb célokat kitűzni, amik szintén változtatásra késztetnek. Kilépésre a megszokottból. Edzésre, hogy a tested egyre több mindent véghez tudjon vinni. Tehát a fejenállás után jött a kézenállás. A félelem hasonló, a legyőzendő korlátok szintén. De már egy óra alatt legyőztem mindazt, ami előtte hónapokig tartott. És itt a kulcspont. A mechanizmus. Mert ezen van a hangsúly. És ha figyelsz, az ismétlődő cselekvéseidben meg is találod a választ arra, hogy hogyan.

IMG_0583

Biztos sokaknak a fejenállás nem okoz nehézséget, de arra pont jó ez a történet, hogy megpróbáljak rávilágítani, türelemmel és kitartással képes vagy legyőzni a korlátaidat. Hiszen ezeket Te állítod fel saját magadnak. És ez az, amit igazán látni kell ezekben a helyzetekben. Nem számít mi az, amit Neked le kell győznöd. Lehet ez bármi. Egy munkahelyváltás, egy párkapcsolati probléma, egy érzés, egy döntés, egy elengedés, egy rossz tulajdonság, egy szokás, vagy éppen egy félelem a fejen állástól. Bármi. Nehéz őket levetkőzni, nehéz kilépni, hiszen ahogy például „A döntéseink tükrében” című cikkemben is írtam, néha félünk rálépni a helyes útra, ami elindít minket a változás felé. Sokszor nem érezzük még késznek magunkat rá. De hát tulajdonképpen most írtam le a kulcsát. Hiszen saját magunk felett mi döntünk. Vajon akkor ez is csak egy korlát? Egy komfort zóna, amiből ki kellene lépnünk? Egy biztos, ezen kizárólag Te tudsz változtatni.

 

“Csak akkor tudunk a korlátaink fölé emelkedni, ha felismerjük őket.”
/B.K.S. Iyengar/

 

A mechanizmusról…

  • Fogadd el a szorongást vagy a félelmet, ami benned van. Ne érezd rosszul magad ettől. Mindenkinek megvan a maga baja és mindenki rendelkezik komfort zónával. Azt semmiképpen ne hagyd, hogy mások még nagyobb szorongást ültessenek beléd!
  • Ha szembenéztél vele, tűzz ki kis célokat magad elé és legyél türelmes. Találd ki, hogyan valósítod meg az utat! Ha nem vagy az a típus, aki a mélyvízben jól úszik, csak szépen lassan haladj. De ha a mélyvízbe dobod magad, akkor is legyél türelmes, ha elsőre nem pont úgy sikerül a feladat megoldása, mint ahogy azt elvárnád.
  • Egyszer már legyőzted magad? Ismételd és ismételd. Nem véletlen van a mondás: „Ismétlés a tudás anyja”. Tényleg működik. Egy idő után ugyanis a szorongást felváltja a magabiztosság, és végül az új cselekvés is bekerül a komfortzónádba.
  • Ne kényelmesedj bele abba, hogy sikerült, keress újabb és újabb célokat, amiket úgy érzel, hogy képes vagy elérni! Hajrá!

Én a jógában a fejen-, és kézenállást követően az alkarállást tűztem ki újabb célnak. És ugyanúgy van bennem egy félelem, de valahogy már másként élem meg. Kihívásként állok előtte, mert azt érzem, megéri változtatni. Megéri kilépni. Hiszen olyan dolgokat kapok általa, olyan erőre teszek szert, olyan mechanizmusokat tanulok magamról, melyek csak kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá és erősebbé tesznek. Mert a jóga által megtanultam legyőzni önmagam. Kíváncsi vagyok arra, Neked mi az, ami segít ebben?

 

A helyszínt és a fotókat köszönöm a kedvenc Iyengar jóga oktatómnak Papp Edinának és az AJNA Jóga- és Mozgásstúdiónak.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.