Még mindig a múltban élsz? Innen megtudhatod! Így dolgozd fel a megélt sérelmeket!

Lehet, hogy a múlt mégsem múlt el nyomtalanul? Sőt nagyon is jelen van. Mindannyiunk életében vannak olyan események, amit képtelenek vagyunk feldolgozni. A múlt egészen addig jelen van az életünkben, amíg meg nem kűzdünk vele, és a minket ért történéseket fel nem dolgozzuk. Mert elengedni és elfojtani egyáltalán nem ugyanaz. Ha csak szimplán nem veszünk róla tudomást, még nem szűnik meg létezni. Amíg nem nézünk szembe a minket ért traumákkal, addig saját magunkat akadályozzuk a fejlődésünkben. Amíg a múltban élünk, nem tudunk a jelenre fókuszálni, így előre haladni sem. 

Úgy érzed, egyhelyben toporogsz, elakadtál,  és nem látod a kiutat? Nagy valószínűséggel leragadtál a múltban. Ilyenkor a  múltbeli sérelmeid határozzák meg a jelenben adott reakcióidat.

Innen biztosan megtudhatod, hogy még mindig a múltban élsz. 

1. Gyakran panaszkodsz a múltban történtek miatt. Amikor csak teheted mindenkinek erről mesélsz.

Megoldás: Az életben mindannyian cipelünk magunkkal nyomasztó terheket. Ne sajnáltasd magad azért, mert rossz dolgok történtek veled, ehelyett nézz szembe velük, és kezdd el feldolgozni, mert csakis így kezdhetsz új életet. Tudatosan figyelj rá, hogy ne emlegesd fel a múltat. kizárólag akkor, ha a tárgyhoz tartozik.

2. Rettegsz új dolgokat kipróbálni, és nem szívesen szerzel új tapasztalatokat. Legyen szó bármiről, képtelen vagy váltani, ragaszkosz a megszokotthoz, még akkor is, ha már egyáltalán nem okoz neked örömet.

Megoldás: Erőltesd meg magad, és vágj bele valami egészen szokatlanba. Állítsd magad kihívások elé. Semmi kedved hozzá? Éppen ez a lényeg!  A változás éppen arra való, hogy túléld, tanulj belőle, és elmondhasd magadról, hogy történjék bármi, Te képes vagy megküzdeni vele.

3. Képtelen vagy felejteni, és nem tudsz szabadulni olyan negatív megjegyzésektől, amit még a múltban mondtak rólad. A mai napig ez is befolyásolja a döntéseidet.

Megoldás: Ne hagyd, hogy mások tévesen kialakított véleménye az utadba álljon, és megakadályozzon a fejlődésben. Ha a kritika jogtalan, nincs semmi dolgod vele. Amennyiben jogosnak érzed, tegyél ellene, és cáfolj rá. Mutasd meg, mire vagy képes!

4. Kerülöd a kihívásokat és az olyan új helyzeteket, amire nincsen jól bevált problémamegoldási stratégiád. Azt gondolod, már eleget tanultál, és mindent tudsz a világról, ami a boldogulásodhoz szükséges.

Megoldás: Ha szeretnéd megőrizni fiatalságodat, ne zárkózz el az új információk elől. Biztosan van valami, amiben szívesen elmélyülnél. Indulj el ezen a vonalon és képezd magad tovább. Iratkozz be egy kurzusra, olvass témába vágó könyveket. Legyél egy kicsit kíváncsibb, hagyd hogy a gyermeki éned újra kibontakozzon.

5. Vagy a múltadon rágódsz, vagy a jövődön aggódsz, így észre sem veszed a jelen kínálta lehetőségeket.

Megoldás: Próbálj meg úgy élni a jelenben, hogy eddigi tapasztalataidat felhasználod, és a múltadból okulva bölcsebb döntéseket hozol a jelenben.

6. Újra és újra ugyanazokkal a problémákkal találod szembe magad, noha minden erőddel azon vagy, hogy elkerüld ezeket a helyzeteket.

Megoldás: Érdemes elgondolkodnod rajta, vajon miért kapod meg mindig ugyanazt. Az önsajnálat helyett próbáld meg megfejteni, miért történhetett ez megint veled, és tanulj belőle, hogy még egyszer ne fordulhasson elő. 

7. Meggyőzhetetlen vagy, a végsőkig ragaszkodsz az elveidhez, mert csakis így érzed magad biztonságban.

Megoldás: Ne állj ellen a változásnak, hidd el, a dolgok máshogy is működhetnek, mint ahogyan te azt elképzelted. Hallgasd meg mások véleményét is, és gondolkozz el rajtuk.

8. Minden új dolog az életedben egy idő után a régihez kezd el hasonlítani.

Megoldás: A választásaid mögött te magad állsz. Próbálj meg mélyre ásni, és elgondolkozni rajta, hogyan is lettél az az ember, aki most vagy. Ha megérted, amit a múltban átéltél, könnyebben meg tudod majd fogalmazni magadnak, mi az, ami a rossz döntésekhez vezetett. Ha tisztázod magadban, mit miért cselekedtél, könnyebben tudsz a jelen helyzeteden is változtatni.

Ne hátráltasd magad, tedd félre a sértettséged, és nézz szembe a téged ért sérelmekkel. Még a kudarcokat és csalódásokat is érdemes megtapasztalni, és megérteni, mindez miért történik velünk, mert csakis így lehetséges az elengedés.

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.