A megfelelés hálójában: csapda vagy valóság?

Nehéz megmondani, mikor és hogyan döbben rá az ember. Olyan, mint egy hideg zuhany, egy hirtelen felébredés. Egy bizonyos ponton rájövünk, életünk nagy részét a megfelelés irányítja. De vajon ki lehet ebből kerülni? 

Gyerekként a szüleinknek, a barátainknak, a tanárainknak, az edzőnknek, később a párunknak majd a gyerekeinknek, a kollgáinknak és a főnökeinknek akarunk tetszeni. Próbálunk a társadalom és a környezetünk elvárásaihoz mérten kinézni, viselkedni és ritkán gondolkozunk el azon, mit is akarunk igazán. 

Az utóbbi napokban belesodródtam egy szituációba, amiben képtelen voltam nemet mondani, pedig pontosan tudtam, hogy nem lesz jó vége. Megvettem valamit, amit igazából nem is akartam, mert tudtam, hogy nem pont olyan, mint amire vágyom, de idővel a többiek rábeszéltek. Másnap felkeltem és azonnal megbántam, persze egy csomó pénzem ráment. És miért? Hogy másoknak megfeleljek vele. Úgy éreztem, hagytam, hogy bedaráljon a gépezet.

Fotó: Timothy Paul Smith

Aztán elkezdtem azon gondolkozni, hányszor csináltam már ilyet. Barátságban, párkapcsolatban, a szülőkkel, a munkámban és még sorolhatnám. Belemegyünk helyzetekbe, úgy, hogy nem is igazán akarjuk őket, ami aztán magával hozza a következő és az azt követő szituációt is, míg végül majd az egész életünket éljük le így, hogy nem csináltunk mást, csak folyamatosan másoknak feleltünk meg döntéseinkkel. Belesodródtunk egy folyamatba, ami tulajdonképpen nem is a miénk. Szimulálunk azért, mert úgy érezzük ezt “kell”, annyira, hogy a végén magunk is elhisszük, így helyes.

És akkor felmerült bennem a kérdés, nekem mi az, amit utoljára önmagamért tettem? 

Mikor döntöttem a jövőmet illetően tényleg igazán magamért?

Vajon tudom, ki vagyok én és mik a legfőbb vágyaim?

Cselekedeteim a személyiségfejlődésemet vagy mások elvárásait szolgálják? 

Egész érdekes dolgokra döbbentettek rá a válaszaim…Te már feltetted magadnak ezeket a kérdéseket?

Borítókép: Roberto Delgado Webb


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.