A nárcisztikus Mr. Big, avagy milyen is a nárcisztikus személyiség?

Vajon képes egy nárcisztikus mély szerelemre a való életben? Tulajdonképpen mit is nevezünk mély szerelemnek? Számomra azt jelenti, amikor mindkettőtök szíve nyitva van. Mertek kötődni, meg meritek élni, ki meritek mutatni mindenfajta érzéseteket a másik iránt, legyen ez éppen jó, vagy akár rossz is. Nyitottak vagytok a párotokra, őszinték vagytok egymással és felszabadultan, szabadon tudtok létezni a kapcsolatban. Hogy min múlik, hogy ezt meg tudod-e élni? Csakis Rajtad. Meg persze a párodon. Hogy egyáltalán képes-e erre. Ha ugyanis nárcisztikus személyisége van, vagy nárcisztikus személyiségzavarban szenved, több mint valószínű, próbálkozásaitok a mély, intim és őszinte kapcsolatra kudarcba fognak fulladni. Lássuk csak, miért.

Idegesen toporogsz egy helyben. Vajon nem lett túl sok a parfüm? Biztos, hogy a megfelelő ruhát választottam? Aztán meglátod, ahogy közeledik és felcsillan a szemed. Csak beszélgettek órákon keresztül. Befejezi a mondataid. A randikon kedves, figyelmes, megértő. Meglep és elvarázsol. Azt érzed, hogy egész életedben erre vágytál! Tökéletes nappalok és tökéletes éjjelek váltják egymást. Bár néha fel-felsejlik benned, hogy akivel együtt vagy olyan zárkózott vagy hideg. Igen talán ez jobb szó erre. Hideg tud lenni, de végül a gondolatot egy perc alatt elhessegeted. Hiszen a személyisége annyira megnyerő. Olyan jó vele lenni. Azt reméled, majd idővel megnyílik. Majd megtörténik az első hideg zuhany. Gondoljunk csak bele Mr. Big és Carrie történetébe. Mennyi idő kellett hozzá? Tíz év? Mennyi fájdalmat és csalódást hozott magával? Vajon tényleg ennyi idő kell ahhoz, hogy egy nárcisztikus személy szíve kicsit megnyíljon? Hogy képes legyen igazán szeretni? Vajon a való életben is így alakult volna Carrie Bradshaw és John James Preston szerelme? Mert Mr. Big bizony a nárcisztikus személyiség egyik díszpéldánya.

carrieesbig

Sokan említik meg úgy a nárcizmust, mint a társadalmunk egyik népbetegségét, tehát olyan téma ez, ami egyre több embert és kapcsolatot érint. Pszichológusok tartanak előadást a témában, számtalan cikket, blogbejegyzést találni az interneten a nárcisztikus személyiség kapcsán. Mivel a nárcizmus egyfajta értékrenddé kezd válni, így sokszor fel sem tűnik, hogy egy nárcisztikus személyiségzavaros emberrel van dolgunk. Az érdekes az, néha azt sem vesszük észre, hogy együtt élünk vele.

Talán ezt a fajta személyiségzavart lehet a legnehezebb kiszűrni. Az ilyen típusú ember sokszor éli le az életét úgy, hogy nem jutott el szakemberhez, nem kezdett el dolgozni önmagán, és nem nézett tükörbe az adott problémával sem.  A nárcisztikus személyiség jellemzője ugyanis, hogy önmaga nem érzékeli, hogy a körülötte lévő embereknek fájdalmat, vagy kárt okoz. Nem veszi észre, hogy empatikus készsége rendkívül alacsony, konfliktusait pedig nem, vagy csak nagy nehézségek árán kezeli és főként a kívülállókat okolja érte. Megoldást, vagy változást is tőlük vár. Úgy pedig nehéz tiszta tükörképet látni, ha a problémát fel sem ismertük.

narcissus

A nárcisztikus kifejezést Sigmund Freud alkotta meg. Az egyik görög mitológiai alakról, Narcissus-ról nevezte el, aki saját tükörképébe szeretett bele. Félre ne érts, mindenkiben van egy bizonyos fokú nárcizmus és erre szükség is van. Fontos, hogy szeresd azt, aki vagy, hiszen csak így tudsz teljes életet élni. Ezt a történetet viszont pont azért meséltem el, mert a legérdekesebb ebben a típusú személyiségben, hogy mégsem szereti igazán önmagát. Nem csak mással, de magával sem képes intim kapcsolatot kialakítani. Fő problémája ugyanis abból adódik, hogy soha nem elégedett, illetve szégyenérzetet érez önmaga iránt. Úgy érzi, nem elég jó. Ezt persze inkább másokra vetíti ki, minthogy szembe nézzen vele, ami párjának, családjának örökös szorongásérzést adhat.

Gondoljunk csak bele, ha valaki a saját igényeit és érzéseit nem érzi kielégítve, hogyan is tudna másoknak adni? A nárcisztikus személyiség a legtöbb esetben önző. A körülötte lévőknek való segítségnyújtás számára inkább eszköz. Elengedhetetlen viszont ahhoz, hogy az egekbe magasztalhassa önmagát. Karizmatikus személyiség. Ő és saját igényeinek kielégítése áll elsősorban a középpontban, de mivel ez ritkán talál igazán nyugvó pontra, egy folyamatos feszengés jellemzi. Párjuk addig fontos igazán nekik, amíg az pozitív hatással van rájuk. Amikor megjelennek a negatív tulajdonságok, a problémák, képtelen empatikus, megértő, vagy alázatos lenni, inkább tovább áll. A védekezés része, hogy látszatra magabiztosak, önelégültek és sokszor arrogánsak is. A kritikát nehezen viselik.

tukor

A nárcisztikus egy főbb, jellemző vonása még a projekció. Tulajdonképpen a körülötte lévőkre vetíti ki, ruházza át saját, önmaga számára elfogadhatatlan tulajdonságait. Olyan szinten tudja ezt másokra alkalmazni, hogy végül önmaga is elhiszi a saját fejében gyártott hazugságát. A nárcisztikus személy a valóságot, mind a jelent, mind a múltat képes a másik füle hallatára átírni, ami által a másik fél elbizonytalanodik, mely odáig fajulhat, hogy már-már saját magát, saját valóságát és igazságát is megkérdőjelezheti.

Nem tudja kezelni, ha valaki képes igazán szeretni. A nyíltság, az önzetlenség, a kedvesség, az őszinteség számára feszültséget kelt, ugyanis legbelül úgy érzi ezáltal, ő nem tud ilyen jó lenni, ő ilyesmire nem képes. Az ilyen típusú embereket többnyire vagy megpróbálják „hű katonaként” saját „hadseregükben” tudni, vagy eltávolítják életükből, elkerülve minden fajta szembesülést. A nárcisztikus sok esetben semlegesít. Számukra egy elválás csak egyfajta „táplálék megvonás” tehát éppúgy helyettesíthető más táplálékforrással is. A szerep viszonylag gyorsan betölthető, pótolható.

Hozzátartozik a nárcisztikus személyiséghez az is, hogy bár lelkivilága nem felszabadult, viselkedése sok esetben önző, mégis nagy szociális élettel rendelkezik és élete soha nem unalmas. Szüksége van arra, hogy mások csodálják és szeressék őt, ezért mindent meg is tesz ennek érdekében. Olyan, mintha szabad lenne. Azt csinálja, amit szeretne, úgy él, ahogy szeretne. De vajon lelke mélyén mi rejlik? Ott is valóban szabad? Vagy csak feszeng a saját elvárásaitól, ami börtönként szorítja őt folyamatosan? Mert nem tud kitörni személyiségéből? Mert nem képes belátni, nem képes változni? Mindent csak a felszínen tesz. Lép, de igazából nem jut előre, mert csak cselekvésein változtat, de lényével, személyiségével nem tud igazán szembe nézni, hisz azzal be kellene vallania, hogy ő sem tökéletes.

Carrie_run

Mit tehetsz, ha egy nárcisztikus emberrel élsz együtt?

Természetesen egy személyiségzavar jellemvonásai egy széles skálán, spektrumon mozognak, tehát nem lehet pontosan behatárolni őket. Bizonyos embereknél egyik, míg másoknál más jegyek erősebbek. Nem szabad elfelejteni, hogy a nárcisztikus személyiség motiválója a saját belső elégedetlensége és az alacsony önbecsülése. Ezért jól gondold meg, hogy mit vállalsz. Egy ilyen típusú emberrel hosszútávon nagyon nehéz az együttélés.

Ami segíthet: a tudatosság. El kell fogadnod, hogy nem tudod megváltoztatni, meggyógyítani, megjavítani a párodat. Nem tudod helyette megoldani az ő problémáját. A nárcisztikusban élő gyermek sérüléseit, hiányait ne Te akard pótolni. Le kell venned a folyamatos fókuszt a párodról és a neki való megfelelésről. Mindig tedd fel magadnak a kérdést: „Én hol vagyok ebben a történetben?”. Igyekezz enyhíteni a nárcisztikus személy által okozott sérüléseket, erősítsd önbecsülésedet, szánj időt magadra, foglalkozz a saját igényeiddel is. Alakíts ki jó kapcsolatot magaddal, hogy meglegyen a belső harmóniád, stabilitásod és ne a párod hangulatingadozásaitól, változékonyságától, elvárásaitól függj. Attól még, hogy a nárcisztikus személy nem tud magával szembenézni, Te még megteheted ezt! Hiszen kellő önismerettel a párkapcsolatod hosszútávú fennmaradását is segítheted! Meg persze magadnak is csak jót tehetsz vele!

 

Fotó: Pinterest, Pinterest, Pinterest, ITT, ITTOne thought on “A nárcisztikus Mr. Big, avagy milyen is a nárcisztikus személyiség?

  1. Doktor úr

    Nagy kár, hogy ezt a cikket nem februárban olvashattam… Sok nehézségtől mentett volna meg. Négy hónapig próbálkoztam egy ilyen típusú nővel, mire végül eljutottam a totális lelki kimerültségig. Amiből aztán nagyon nehéz volt kijutni.
    A cikk nagy része szinte szóról szóra igaz rá. Az itt leírt problémákat magam is észleltem, de nem állt össze a személyiségkép, és így a megoldást vagy a megfelelő viselkedést sem tudtam magamtól megtalálni. Ha tudtam volna, mi a konkrét feladat, amivel szembekerültem, könnyű lett volna kezelni is.
    Legszívesebben még így utólag is megosztanám vele ezt a leírást, de mondanom sem kell, hogy mereven elzárkózik mindenfajta szembesítéstől, pláne kritikától.

Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.