Hogyan legyél önmagad az online világban? Útmutató a nehezebb napokra!

Egyre többen döntenek úgy az utóbbi időben, hogy deaktiválják a facebook profiljukat – talán törölnék is sokan, ha az olyan egyszerű lenne. Valamelyik nap azon gondolkoztam, mi lenne, ha egyszerűen kikapcsolnám én is magam a virtuális térből, de még mielőtt kipróbáltam volna rájöttem, mennyi mindenben hasznos, így arra jutottam, csak meg kell tanulnom okosan bánni vele.

Írtunk már cikket a blogon is arról, milyen jó néha kikapcsolni a telefonunkat. De vajon mi történne, ha egyszer csak az egész közösségi média lefagyna? Ha nem tudnánk ebéd közben végigpörgetni, kivel mi van, ha nem írhatnám meg az Amerikában élő barátnőmnek, hogy épp min töröm a fejem vagy ha nem tudnám azonnal kiposztolni a délutáni kávézásomat. Régebben emlékszem a TV volt a legnagyobb ellenségünk, ma már azonban sokkal több kütyü keveredik az életünkbe, mint az egyszerű televízió, és fél órát sem bírunk ki, hogy ne nézzünk rá valamelyik kedvenc online oldalunkra.

Azt hiszem azonban itt is az a kulcs, hogy megtaláljuk a mértéket. Hogy tudjuk, mit kommunikálunk és hogyan. Mert persze ahogy sok rossz, sok jó oldala is van ennek az egész közösségi médiának, az pedig, hogy teljesen kivond belőle magad, eléggé megnehezíti az életed. De felmerül a kérdés, mi az, amit szem előtt kellene tartani? Hogyan őrizzem meg önmagam egy világban, ahol a tökéletesség hajszolása, a folyamatos interakció és jelenlét a trend?

1) Azt hiszem az első és legfontosabb szabály, hogy csak azt kommunikáld, amiről nem zavar, hogy mások is tudnak. Közhelyesen hangzik, de a legtöbb posztunkat nem gondoljuk át tudatosan, csak felrakjuk a megörökített pillanatokat. Figyelj rá, meddig engeded be a magánéletedbe már az ismerőseidet is…

 

2) Tudd, ha mindig bejelentkezel a helyekről, ahol megjelensz, könnyen térképet lehet készíteni a kis életedről. Meglepő egyébként ez a zóna legtöbbünknél mennyire kicsi a hétköznapokban. A helyek, ahova kávézni, enni, vásárolni vagy nyaralni járunk egy teljes digitális térképet festenek rólunk.

3) Az sem mindegy, hogy a messengeren akarod-e megbeszélni a magánéleted legapróbb részleteit…Először is, az is visszakövethető, másodszor sokszor félreérthető, harmadszor pedig teljesen elvszenek a személyes kapcsolataink. A másik hiányát is ezért érezzük kevésbé, mert 0-24-ben kommunikálunk. Pedig érezni azt, hogy valaki fontos, csak megerősít minket abban, hogy szeretünk.

 

4) Ne akarj mindenáron megfelelni. Olyan ez, mint az aktuális divat. Kiszedheted azt az egy-két jó dolgot, amit közel érzel magadhoz, de a stílusod akkor lesz igazán egyedi, ha megtartod közben önmagad.

5) Figyelj arra is, hogyan kezeled mások posztjait. Tudatosítsd magadban, attól, hogy valaki kitesz egy mosolygós, boldog képet, még nem biztos, hogy valóban boldog és harmonikus az élete. A  tökéletes, idilli fénykép csak elkapott pillanat, mely könnyen beállítható, ráadásul ez mindig csak a jéghegy csúcsa. Nem tudhatod, mi van mélyen a víz alatt…

 

Fotó:Brooke Cagle


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.