Neked kell meghúznod a határokat! Tudd, meddig engeded szeretteidet

Vannak, akik már gyerekként meghúzták szeretteikkel szembeni határvonalaikat, de az is lehet, hogy valakinek ezt felnőttként kell megtennie. Biztosan Veled is előfordult már, hogy a szerelmed, az egyik barátod vagy a családtagjaid túlléptek egy határt, ami számodra már kellemetlen volt, mégsem tettél ellene semmit. Sokan még akkor sem szólnak, amikor nagyobbat sérülnek. Inkább mentegetik a másikat, hogy biztosan nem úgy gondolta, a bántó fél pedig lehet mit sem fog fel az egészből. Miért? Mert neki máshol vannak azok a bizonyos határok és az, hogy beletrappolt a Tiedbe, valószínűleg fel sem tűnik neki.

Szeretnénk, ha azok, akik fontosak nekünk viszont szeretnének. Meg azt is, hogy jó színben tűnjünk fel előttük. De bármilyen kapcsolatról is legyen szó, hiába a legjobb arcod, ha mások közben átgázolhatnak a lelkeden. Határokat csakis Te szabhatsz saját magadnak. És mindenkinek szüksége van erre. Kell, hogy tudja, mit tehet meg veled a másik a szeretet nevében és mit nem. Mert ez lesz a hosszú távú, kiegyensúlyozott és boldog kapcsolat alapja nem csak saját magaddal, másokkal szemben is.

Fotó: Seth Doyle

Amit tehetsz önmagadért:

1) Gondold át, mit jelent számodra a szeretet. Mi a szeretetnyelved, mit engedsz másoknak és Te mit tudsz adni.

2) Legyél magaddal őszinte. Tudd, mi esik jól, és mi nem. Ezzel merj szembenézni és hangosan is mondd ki. Neki is. Akinek fontos vagy, meg fogja érteni.

3) Ne akarj megfelelni. Belefér, hogy reggel korábban felkelsz és reggelit csinálsz az egész családnak vagy csak megfelelésből teszed? Nem tehetsz mindig mindenkivel jót, nem kell, hogy tökéletes legyél. Nem ettől fognak szeretni az emberek. Annyit tegyél meg, ami belefér az idődbe, amire van energiád és ami jól esik neked is. Keress olyan gesztusokat, amiket szívesen csinálsz és tudod róla, hogy a másiknak is fontos.

4) Soha ne hasonlítgasd magad vagy kapcsolataid. Más családokhoz, más kapcsolatokhoz, más emberekhez. Mindenki máshogy éli az életét, ezért a határok is mindenkinek változnak. Ráadásul a leggyorsabban akkor tehetsz tönkre valamit, ha elkezded másokhoz hasonlítani. Ne tedd!

Fotó: Xavier Sotomayor


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.