Szeretni. Szabadon. De hogyan?

Gondolkoztál már azon, mit jelent szeretni? Olyan megfoghatatlan ez a szó: szeretlek. És mennyi minden társul mellé, ahogyan kimondod. Máshogy szereted anyukádat, máshogy a testvéredet és máshogy a párodat is. Sőt, sokszor más-más párkapcsolatban is másfajta érzés társul a szerelemhez. De azt hiszem ez így van rendjén, hiszen minden ember más. Máshogy szereted, és máshogy szeret. Előadásokat hallgattam a témában, és megragadta a figyelmemet egy gondolat Popper Pétertől: „Ha én azt mondom valakinek, hogy szeretlek. Nagyon szeretlek. Ezt én nem tudhatom. Én ebben nem vagyok kompetens. A saját érzelmeim megítélésében. Ezt a másik tudhatja. Tehát ha én egy nőnek azt mondom, hogy nagyon szeretlek, ő tudja, hogy ez igaz, vagy nem. Nem én. Mert ha könnyebb velem az élet, ha szabadabban él, ha jobban el tudja viselni az élet terheit, akkor szeretem. Ha rosszabbul él velem, ha bűntudatosabban él, ha mindenféle terhei megnövekednek mellettem, akkor nem szeretem. De ezt ő tudja eldönteni, nem én. Én csak mondom. És ez viszont is így van. Azt mindig a partner tudja, hogy őt szeretik-e vagy nem.

Ezen a gondolatmeneten továbbhaladva elkezdtem töprengeni. Számba vettem kapcsolataimat és azon morfondíroztam, vajon őszintén megvallva el tudom-e mondani magamnak, ki az, aki igazán szeretett és ki az, aki nem. Ha azt a szerelmet választjuk, amiről úgy gondoljuk, megérdemeljük, Popper Péter szavaival kiegészítve felmerült bennem a kérdés: „Hogyan lehetséges, hogy érezzük bizonyos kapcsolatokban, hogy nem kapjuk meg a megfelelő törődést, mégis benne maradunk?” és „Miért gátoljuk önmagunkat saját fejlődésünkben?” Mert aki tapasztalta a másik oldalt is tudja, létezik olyan szerelem is, amely szabaddá tesz. Amiben szabadon lélegezhetünk. Gátak, félelmek, elvárások nélkül.

szabadon szeretni

Nehéz feladat feltétel nélkül szeretni. Úgy támogatni valakit, hogy ne akarjuk ráerőszakolni akaratunkat, ne akarjuk birtokolni őt vagy átformálni a saját képünkre. De ha a szemüvegedet lecseréled, nem a hibáit, hanem az erősségeit kezded nagyító alá tenni, rájöhetsz arra is, milyen jó dolgok rejlenek benne. A szabad szerelemben valahogy súrlódás nélkül ér össze a világotok. Persze csiszolódás mindig van, de ilyenkor valahogy megmarad mindkettőtök saját kis gömbje. Sérülésmentesen. A kapcsolattal pedig, valami harmadik dolgot hoztok létre. Egy újabb gömböt. Együtt.

 

És hogy mit jelent számomra szabadon szeretni?

Engedni, hogy összeérjen a világotok.

Engedni, ha beteg vagy melletted legyen és teát hozzon Neked.

Elfogadni. Feltétel nélkül.

Adni. Nem pedig elvenni.

Elmerülni. Az időtlenségben.

Támogatni, hogy elérjétek az álmaitokat.

Figyelni, miközben arról mesél, hogy van.

 Hallgatni. Akár éjszakákon át.

Türelemmel lenni. Még ha sokszor nehéz is.

Érteni.

Érezni.

Beszélni, ha éppen arra van szükség.

Nevetni vele. Néha rajta. Együtt.

Bízni. Benne és Önmagadban egyaránt.

Jelen lenni, amikor szükség van rá.

Őszintének lenni.

Hagyni kiteljesedni.

Néha igazat adni akkor is, amikor nincs.

És mindig magadat adni. Tisztán. Erőlködés-mentesen.

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.