6 jelentős különbség a párkapcsolat és a társkapcsolat között

Olvastam egy osztrák kutatást, miszerint három dimenziója létezik a szerelemnek. Az első, amit a magánytól való félelem motivál, a második amikor két független felnőtt találkozik és így építenek ki kapcsolatot – ez a kapcsolatok 8%-ra igaz, a harmadik pedig a spirituális szerelmi kapcsolat, ami az emberek 2%-ánál valósul meg…

Az elsőt általában függőség motiválja. A szerelmesek félnek az egyedülléttől, a magánytól. Ezekben a kapcsolatokban idővel a megszokás dominál. A második típusú szerelem független emberek kapcsolatáról szól, ahol mindkét fél éli a világát. Mindketten félnek attól, hogy igazán megnyíljanak egymásnak, nehezen alkalmazkodnak és nehezen kötnek kompromisszumot. Sokszor spirituális összhang nem is létezik ilyen esetekben, csak egy működő párkapcsolat, ami legtöbbször nem is nagyon mozdul el a felszínről. A harmadik szerelem spirituális kapcsolat, én ezt hívom társkapcsolatnak. Itt olyan kapcsolódásról beszélünk, ahol a két ember szinkronban működik egymással. A partnerek nem függnek, egyszerűen csak nagyon jól érzik egymás rezgéseit, így remek összhangot teremtenek. Ennél a szerelemnél létrejön a lelkiség is, így meg tudnak nyílni egymásnak. Párkapcsolati meghatározások szerint az első kettő nem is minősül szerelemnek, inkább viszonynak vagy egyezségnek. Érdekes, hogy az emberek 80%-a beismerte, érzett már spirituális kapcsolódást. Ha viszont ez valóban igaz, hogy lehet, hogy csak 2% tudja megtartani az ilyen típusú kapcsolatot? Miben más egy társkapcsolat, mint egy párkapcsolat és vajon mi kell ahhoz, hogy működjön?

Fotó: Pablo Heimplatz

6 különbség a társkapcsolat és a párkapcsolat között

A társkapcsolatban két egyenlő fél létezik. Nincsenek egyenlőtlen szerepek, nem dominálja le egyik a másik felet, nem függnek. Lehet olyan, hogy valaki erősebb vagy gyengébb valamiben, de ezt egyik fél sem használja ki tudatosan a másikkal szemben. Nincs alá-fölé rendelt viszony, ettől függetlenül megvan az egység. Tudnak kompromisszumot kötni a másikért.

A társkapcsolatban maximálisan önmagad tudsz lenni. Azt éled, aki te vagy. Nem kell másmilyennek látszanod vagy elrejtened bizonyos személyiségjegyeket. Egy ilyen kapcsolatban egyszerűen önmagad lehetsz, jó és rossz oldaladdal együtt.

Hasonlók a rezgések, könnyű megnyílni és beszélgetni is. Megértitek egymás problémáit, így segítséget is tudtok nyújtani a másiknak. 

A társkapcsolatban kölcsönös a bizalom. De nemcsak a másikban, önmagadban is bízol.

A társkapcsolat elengedhetetlen eleme az önismeret. Akkor lehet hosszú távon gyümölcsöző egy ilyen kapcsolat, ha mindkét fél szembe tud nézni önmagával, a másik ugyanis erős tükröt tart, amit úgy lehet elviselni, ha már kellőképpen feltérképeztük önmagunkat.

A társkapcsolat lehetőséget ad a fejlődésre mindkét fél számára. Jó csapatként sokszor segítheti ez a két ember egymást előre az úton, igazi szövetségesként.  

Fotó: Yoann Boyer


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.