Te élnél együtt egy törpemalaccal?

Egyik nap belebotlottam egy cuki rózsaszín malacba a neten. Ahogy rákattintottam, egyszer csak szembe találtam magam a „Teacup Pig” fogalmával. Arra gondoltam utána járok, hogyan is élnek ezek a pici színes kis malackák, de a rózsaszín történet a végére szomorú valósággá változott. Kicsit olyan érzésem volt, mint a hollywoodi filmek kapcsán. A „happy end” megvan, de utána is van élet, és persze arról már senki nem mesél. Különben nem egy új keletű dologról beszélek. Amerikában és Angliában már számtalan fajtája elterjedt, és ma már Németországban és Hollandiában is foglalkoznak tenyésztésével.

Megan Fox, Paris Hilton, de még George Clooney is pózolt már törpemalaccal.

Ugyanis ez a becses neve hazánkban. A mini malacot háziállatnak választják, és családtagként nevelgetik otthon. George Clooney egyszer a People magazinnak azt nyilatkozta, néha még azt is megengedi, hogy Max, a malac az ágyában aludjon. A „cukimérő” teljesen kiakad tőlük, hiszen puhák, aprók és ölelgethetőek. Csak hogy itt jön a csavar. Meddig?

teacup pig4

 

 

De gondolj csak bele, mennyivel feltűnőbb egy rózsaszín malackával sétálgatni az utcán, mint mondjuk egy kutyával. Mennyien jönnének oda megcsodálni az új kis házi kedvenced? Bár én már egy vadászgörény sétáltatására is fel tudom kapni a fejem, képzeld csak el, milyen hatást keltene, ha egyszer csak szembe jönne veled egy malac. Garantáltan megállna a forgalom.

teacup pig3

Okos, engedelmes állatok ezek, akik gyorsan tanulnak. Állítólag a dolgukat is egy helyen végzik, és leülnek például, ha megtanítják rá őket. Szó, ami szó, óriási mozgásigényük van, tehát lakásban nem igazán ajánlott, inkább a kertes házakat kedvelik. Talán azért is emelik ezt ki mindenhol, mert így amikor gazdája meglepetésére elkezd túlnőni egy bizonyos méretet, a kertben biztosan lesz hely, ahol a – már nem törpe – malacunk meghúzhatja magát. Az a helyzet ugyanis, hogy a kedves kis képek és a körülöttük lévő felhajtás csak a mérleg egyik oldala. Növekedésük mértéke ugyanis a másik.

Az apró, sokszor rózsaszín malacokból jóval nagyobbacska, kicsit dundi háziállatok lesznek. Ami még önmagában nem is okozna gondot, csak sajnos életútjuk ezen részét kevésbé hangsúlyozzák ki a velük kapcsolatos kommunikációban. Így bizonyos esetekben a vártnál nagyobbacska termetű malacok fejlődnek ki.

Ha szerencsénk van és tényleg „Teacup Pig”-et hoztunk el a tenyésztőtől, súlyuk 34 és 68 kiló közé esik, de ez persze fajtától is függ.

Viszont ha nem, akár megnőhet jóval nagyobbra is. A törpemalacok farmon élő társaik súlya akár a 320 kilót is meghaladhatják. Szóval a történet szomorú vége, hogy a gazdák nem mindig békélnek meg kis kedvencük új, nagyobbacska méretével és legtöbb esetben továbbadják őket. Azért remélem, ha valaki mégis egy „Teacup Pig” mellett dönt, felelős és tudatos állattartó lesz belőle, és nem fog megválni szegénykétől csak azért, mert túlnőtte a várt méreteket. Hiszen a mondás is úgy tartja: Nem a méret a lényeg.

 

Fotó: ITT, PINTERESTITT,Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.