Törődj jobban magaddal – 5 gyakorlat, hogy több legyen a pihenés és a kikapcsolódás a hétköznapjaidban

Gondoskodni önmagunkról a legértékesebb ajándék amit csak megadhatunk magunknak. A következő gyakorlatok valóban alkalmasak arra, hogy ha napi pár percre is, de kiszállj a mókuskerékből, és lélegzetvételnyi szünethez juss. Ezek a gyakorlatok kevés időt igényelnek, viszont sok energiához juthatsz, és boldog perceket szerezhetsz magadnak általuk. A lényeg, hogy építsd bele őket a mindennapjaidba. 

Íme 5 gyakorlat, hogy becsempészd a pihenést és kikapcsolódást az életedbe.

1. Miniszabi a hétköznapokban

Gondolatban képzeld el egy napodat amikor szabadságon vagy, és gondold át, hogy miket csinálsz akkor, és mit tehetsz meg ezek közül  a hétköznapokban. Egy izgalmas könyvet olvasol az ágyban, átlapozod a kedvenc magazinodat, teázol a teraszon, és az ebédszünetedet egy kellemes kávézóban töltöd. Ugye tudod, hogy mindezt bármelyik hétköznap is megteheted? Csak egyet kell tenned, okosan építsd bele a mindennapjaidba.

2. Reggeli kényeztető rutin 5 percben 

A legegyszerűbb a napot reggeli kényeztetéssel kezdeni, mielőtt a határidők és a kötelezettségek rányomják a bélyegét a hangulatodra. Ennek nem feltétlenül kell sok időt igénybe vennie. Először kezdheted 5 perccel, majd fokozatosan növelheted az időt 15 percre, amikor meglátod, hogy milyen jót tesz, ha a napodat azzal kezded, hogy önmagaddal törődsz. Íme néhány ötlet, amit beépíthetsz a reggeli rutinodba: Olvass el egy oldalt a kedvenc könyvedből, hallgasd meg a kedvenc dalodat, igyál meg egy nagy pohár citromos vizet és végezz el egy jógagyakorlatot. A legjobb ha most rögtön összeállítasz magadnak egy reggeli kényeztető rutint, felírod magadnak és már holnap kipróbálod.

3. Kényeztető ebédidő

Használd ki optimálisan az ebédszünetet. Ha eddig a kollégáiddal az időjárásról, betegségekről vagy egy sorozatról beszéltetek, csak feleslegesen raboltad a saját energiádat. Mostantól minden ebédszünetben legalább 10 percet szánj arra, hogy valami jót tegyél magaddal. Menj ki a friss levegőre, csinálj egy minisétát és eközben lélegezz tudatosan. Ez ellazítja a tested, az agyadat pedig oxigénnel látja el. Eközben kihasználhatod az időt, hogy rendezd a gondolataid.

4. Takarítóparty és társai

Találkozz most másképp a barátaiddal. Jót tesz, hogyha az ember olyan emberekkel tölti az idejét, akiket kedvel. Erre azonban a hétköznapokban túl kevés időnk van. Itt van egy ötlet, amely lehetővé teszi, hogy találkozhass a barátaiddal még akkor is, hogyha a határidőnaplód teljesen tele van. Ígérkezz el egy takarítópartyra egy barátnődhöz. Találkozzatok nála, és végezzétek el közösen a házimunkát. Egy üveg bort felnyitni és nagyokat beszélgetni közben kötelező! Így a házimunka örömmel végezhető lesz, és időt is tölthettek el együtt. A következő alkalommal pedig legyen a te lakásod a soros.

5. Énidő

A rendszeres egyedüllét éppolyan fontos, mint a szociális kapcsolatok. Az emberek ezt általában elfelejtik és végül már nem is tudják mit kezdjenek magukkal, ha egyedül vannak. Az az idő, amit tudatosan egyedül töltesz, tisztán az önmagadról való gondoskodás ideje. Megnyugszanak a gondolataid és könnyebben kerülsz közelebb a saját kívánságaidhoz és szükségleteidhez. Ami fontos, hetente minimum egy órát szánj magadra. 

Mit szólsz hozzá?Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.