Utószezon

Az a fajta ember vagyok, aki mindig mindent az utolsó pillanatra hagy. Még a nyaralást is. Mondanom sem kell, ebből nem kevés kellemetlenségem adódott már, és nem egy kritikát kaptam emiatt. De azért van ennek egy előnye is. A legtöbben már el is felejtették, hogy nyaralni voltak, én viszont egészen mostanáig élvezhettem a szabadságot. Ahogy így elnézem az emberek többsége már régen visszarázódott a hétköznapok menetébe. Ezzel szemben az én ruháim még mind bőröndben vannak, ha elő is veszem őket, mindből tengerparti homok pereg, és  persze elképzelésem sincs mi az amit holnap a városban viselnem kellene. Elszoktam tőle, így jelenleg a sort-póló kombináción kívül el sem tudok képzelni mást.

FullSizeRender-308

És hogyan lesz ez az egész óvodai beszoktatással? Hogyan készülök el határidőre? Szalad az egész lakás, de holnaptól négy napos továbbképzésre megyek?  Jesszusom, üres a hűtőszekrény, és egyébként is, mit készítsek a fiúknak vacsorára? Megannyi ilyen, és ehhez hasonló kérdés zakatolt a fejemben, természetesen egy időben. És tessék, minden igyekezetem ellenére is észrevétlenül kúszik vissza a stressz, az örökös kapkodás és aggodalmaskodás a hétköznapjaimba. Most megállj! De akkor mivégre is volt ez a nyári vakáció? Ha jobban belegondolok számtalan dolgot tanultam belőle. Miért ne lehetne a lazítás és a nyugalom egy életérzés, a mindennapok része? Amellett, hogy minden aggodalmam ellenére pompásan sikerült a családi vakáció, rájöttem még valamire. Néhány apró trükk és tudatos odafigyelés segítségével egész évben nyári üzemmódban maradhatok. Mert mindig van választási lehetőségem.

FullSizeRender-314

Miért ne lehetne adaptálni azt a könnyed életérzést ami mindig csak nyaranta kerít hatalmába. Csakugyan lazíthatok anélkül, hogy bárhova is elutaznék.

Az idei évi vakáció egy teljesen új kezdetet jelent Nekem. Hosszú idő óta először sikerült kipihennem  magam, és volt időm átgondolni a dolgaimat. Változtatnom kell a hozzáállásomon. Több tudatosságot és némi lazaságot kell a napjaimba csempészni. A minap tette fel nekem a  következő kérdést a párom: Te sosem tudsz lazítnai? Hogyan lehet folyamatosan aggódni? Ez szöget ütött a fejembe. Mert teljesen igaza volt. Mindig arra törekszem, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. Itt az ideje szakítanom a görcsös akarással. Vigyázat! Az így nyert könnyedség egészen meglepő is lehet.

FullSizeRender-303

A kevesebb néha több. Még akkor is, ha nyaralásról van szó. Ha eddig egy három hetes luxusutazásra vágytál volna, akkor le kell romboljak egy illúziót. Semmivel sem pihentetőbb, mint egy intenzív, egy hetes tengerparti nyaralás. Azt hiszem nekünk gyerekeseknek ezt nem is nagyon kell magyarázni. Gondolj csak bele, mennyivel jobban  ki lehet jönni úgy, hogy beosztod a szabad napjaidat, és egy pár rövidebb utazást tervezel az egész évre elosztva. És persze ne feledkezz meg mindennap egy pici időt magadra fordítani és lazítani. Így könnyen szinten tarthatod magad egész évben. Minden csak szervezés kérdése.

FullSizeRender-309

Relaxálj naponta. Ahhoz, hogy jól működjenek a napjaid és Te magad is megfelelően funkcionálj a hétköznapokban, elengedhetetlen a napi tudatos lazítás. Nemcsak a testet, a lelket is trenírozni kell, hogy minél felkészültebb legyen a nehezebb időkre is. Koncentrálj mindig éppen arra amit csinálsz, közben zárj ki minden más gondolatot. Megfigyeltem magamon, miközben a kisfiammal játszom, ezeregy gondolat, aggodalom, elintéznivaló cikázik át az agyamon, és egyáltalán nem élem meg a pillanatot. Azóta tudatosan figyelek rá, hogy csak ő legyen meg én és a közös játék. Ez a gyerekeknél még automatikusan működik. Órákig képesek a figyelmüket egyetlen dologra koncentrálni és a végtelenségig tágítani az időt. Mi felnőttek miért ne engedhetnénk meg magunknak ugyanezt? Miért lenne ez időpocsékolás? Minél többet gyakorlod annál egyszerűbb lesz.

FullSizeRender-311

Tegyél valami jót. Dícsérj meg valakit, fejezd ki bátran az elismerésed. Mosolyogj rá valakire csak úgy. Próbáld csak ki. Működik. Már ettől is nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és elégedettebb leszel.

Vonulj vissza. Tölts el egy egész napot otthon. Ne pörögj, ne zizegj, ne akarj állandóan akcióba lendülni. Szerezd be a kedvenc magazinjaidat, vedd magad körül könyvekkel, olvass és inspirálódj. Néha nem érzed úgy, hogy elég a sok locsogásból?

FullSizeRender-312

Hagyd otthon a telefonodat. Direkt vagy véletlenül. Velem az utóbbi esett meg, és ez volt a lehető legjobb dolog, ami történhetett velem.Segíts. Szociálisan érzékeny vagy? Akkor tegyél minden nap valami jót, mondjuk másokért.

FullSizeRender-305

Háziállat engedélyezett? Ha nem, ültess növényeket. Kutatások igazolják a házi kedvencek terápiás hatásást. Tudtad, hogy a kutya érintése már önmagában oldja a stresszt, és csökkenti a vérnyomást?

FullSizeRender-306

Jógázz az ágyban. Feküdj hanyatt, és tedd fel mindkét lábadat a falra, még mielőtt falra másznál a feszültségtől. Ez  egy rendkívül nyugtató meditatív póz, amit Szupta-dandászanának is hívnak. A kinyújtott lábú ülés pihenteti és energikussá teszi a testet.

Nem tarthatsz mindent az irányításod alatt. Delegáld bátran a feladatokat, amit már nem tudsz elvégezni. Segítséget kérni nem szégyen és nem a gyengeség jele. Kérd meg a partneredet, hogy segítsen be a háztartásba, illetve a gyerekek körüli teendőkbe.

FullSizeRender-301

Legyen hobbid, és szakíts is rá időt.  Az sem baj, ha költséges. Végezz valami kreatív tevékenységet. Engedd szabadjára a fantáziádat, lényeg, hogy legyen legalább egyetlen dolog az életedben amibe teljesen belefeledkezhetsz.Találd meg azt a módot, ahogyan leginkább ki tudod fejezni magad. Ez segít feldolgozni a napi stresszt és a sérelmeket.

FullSizeRender-304Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.